Hogwarts och hummer – rapport från Harvard

Vi har nu landat och börjar komma igenom jetlag med mera. Det är en rad praktiska saker som ska ordnas när man landat. Allt från att ordna mobiltelefoner, bank, att anmäla sig på Harvard International Office, få universitetskort, nycklar, login-uppgifter, access till skrivare, hitta till mataffären och så vidare. Som exempel på den nya tekniken och globaliseringen behövs bara wifi-uppkoppling innan barnen är  igång och kommunicerar med sina kompisar. Och självklart finns det gott om Pokémons att fånga här också. Under tiden har vi äldre inte ens hunnit till banken, och definitivt inte fått grepp om huruvida vi ska ha bankkort, checkhäfte, eller elektroniska inloggningsfunktioner.

ulla eriksson z scancor 1_2

Plats i delat kontor. Tomma hyllor!

Scancor där jag är gästforskare etablerades ursprungligen på 1980-talet av Jim March. I hans professur på Stanford ingick sju-åtta extra kontorsrum, och som han själv har berättat, kom han på att han skulle bjuda in personer som han ville  arbeta med till dessa rum. Således kom en rad skandinaviska forskare att tillbringa mycket tid på Stanford, och så småningom instiftades Scancor mer formellt. Konsortiet finansieras av skandinaviska lärosäten och idag är det både skandinaviska och europeiska doktorander såväl som mer etablerade forskare inom främst organisationsteori som söker sig dit. Sedan några år tillbaka har man diskuterat möjligheten att starta motsvarande program vid Harvard University. Här drivs Scancor av Frank Dobbin och ingår som ett projekt inom Weatherhead Center for International Affairs.

I en ny bok har till exempel studenter vid elitskolor fått svara på hur de ser på  mångfald och meritokrati, och det visade sig att de främst ökade sin förståelse för andra när de delade rum med studenter som hade annan bakgrund.

Weatherhead etablerades 1958 och var ursprungligen inriktat främst för forskare inom statsvetenskap. Sedan två år är sociologen Michèle Lamont ny föreståndare för institutet, som med tiden kommit att bli allt mer multidisciplinärt. Centret engagerar 450 forskare, där 150 finns på plats och övriga är affilierade. Det finns 28 administratörer, varav fyra arbetar med kommunikation, och också en Center Manager som bistår Lamont. Inom centret finns både långvariga program som ”Canada Program”, Harvard Academy for International and Area Studies, Program on Transatlatic Relations” och ett ”Fellows Program”. Det sistnämnda bjuder in 11 praktiker per år, till exempel diplomater eller högt uppsatta militärer som får ägna ett år åt forskning och undervisning.

ulla eriksson z scancor 4 nya studenter_2

Här har just drygt 1 700 nya studenter, de flesta födda 1998, hälsats välkomna av universitetets rektor.

Måndag och tisdag denna vecka var så kallade ”Orientation Days”. De inleddes med en frukost på Harvard Faculty Club, varefter Lamont kort introducerade institutets verksamhet. Därefter var vi cirka 150 personer som kort fick presentera oss själva, vårt ämnesområde, vad vi forskar inom och något som andra  nödvändigtvis inte vet om oss (GRI-are känner igen modellen). Någon var hängiven hockey, någon fotografering, och en diplomat brukade tillverka sina egna slipsar. En doktorand i slutfasen på sin avhandling hade under sommaren på biblioteket ägnat sig åt att fotografera personer som satt där och somnade. (Det var inte läge att fråga om privacy issues…). Efter gruppfotografering och lunch ägnades resten av dagen åt grundlig genomgång av vad biblioteket har att erbjuda (totalt tre timmar).

ulla eriksson z scancor 2 33 miljarder_2

Harvards nuvarande kassa om 33 miljarder dollar.

Dag två inleddes med en paneldiskussion om ”Meritocracy, Diveristy and the Middle Class in Global Perspective” där olika forskare berättade om sina studier. I en ny bok har till exempel studenter vid elitskolor fått svara på hur de ser på  mångfald och meritokrati, och det visade sig att de främst ökade sin förståelse för andra när de delade rum med studenter som hade annan bakgrund. En annan studie från Indien berättade om den  ökande marknaden för coacher som ska hjälpa studenter att få möjligheter att komma in på de bästa universiteten. I Indien börjarn man förbereda barnen redan från 13-årsåldern för deras universitetsval.

Harvard har till exempel en kassa på 33 miljarder dollar, vilket sägs vara den andra största NGO-förmögenheten efter Katolska kyrkan.

Institutets managing director berättade därefter om ”hur allting fungerar”. Harvard har till exempel en kassa på 33 miljarder dollar, vilket sägs vara den andra största NGO-förmögenheten efter Katolska kyrkan. Kassan minskade något under finanskrisen 2008 varvid man drog in på alla luncher och måltider som erbjuds i samband med  seminarier. Nu är kassan  återställd igen. Efteråt blev det ytterligare seminarium och rundvandring på Harvard-området. Här ingick till exempel Memorial Church där de drygt 1700 förstaårsstudenterna äter middag tillsammans varje dag (vi fick inte gå in).

ulla eriksson z scancor 2 hogwarts_2

Entrén till Memorial Church, som inte är en kyrka utan en matsal.

Matsalen har stått modell för J.K Rowlings Hogwarts-version från Harry Potter-böckerna*. Avslutningsvis var det dags för ”clambake” vid Weatherhead Center. Forskare med familjer bjöds på barbecue med hamburgare och hummer på menyn. Det var spännande att se en del kollegor kombinera både hamburgare och hummer på tallriken.

ulla eriksson z scancor 5 clambake_2

Clambake

På återhörande!

Ulla Eriksson-ZetterquistUlla Eriksson-Zetterquist, professor i företagsekonomi och föreståndare för Gothenburg Research Institute.

* Översättningar går sin egen väg. Självklart har J.K. Rowling inspirerats av Oxford, och Harvard likaså. Studenterna som guidade oss föredrog bara att hoppa över det brittiska mellansteget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *