Nu är det dags att börja slappna av!

Pandemin har utöver samhälleliga konsekvenser också fått påverkan på den retorik som förs i olika sammanhang, där flertalet förmaningar om hur vi ”bör” och ”ska” göra har genomsyrat samtalet under 2020. Senast i raden av uppmaningar är att vaccinet inte innebär att vi kan slappna av. Jag vet att det såklart syftar till att vi ska vara fortsatt försiktiga och uppmärksamma på att inte försätta oss eller andra i situationer där det kan uppstå trängsel eller fara för smitta. Men är det inte väldigt tröttsamt att hela tiden gå omkring på helspänn?

Senast i raden av uppmaningar är att vaccinet inte innebär att vi kan slappna av.

Person läser en bok i soffan

Varför inte lägga upp benen på skrivbordet, ta en filt över dig och passa på att ha det lite gott när du jobbar eller studerar?

Jag skulle istället vilja driva devisen att nu är det verkligen dags att slappna av. Släppa alla ”måsten” som kända och okända personer använder som argument för att de besöker butiker och köpcentrum. Slappna av! Ta det en annan dag. Fundera på vad du kan göra istället.

Även studenter uppmanas att bedriva studier som om det vore som vanligt, och att inte utnyttja tiden till någon slags semester. Varför inte uppmuntra dem att göra det lite extra mysigt och ombonat omkring sig? Att ta tillfället i akt att ha det lite extra gott, nu när allt övrigt är så deprimerande? Självklart med krav på prestation, men samtidigt med en mjuk filt omkring sig. Bara för att man kan. För hur ofta får vi chansen att sitta i mjukiskläder och jobba, att kunna ta något från kylskåpet om man blir sugen eller att ta en promenad på lunchrasten?

En promenad på lunchrasten kan göra stor skillnad för resten av dagen.

Istället för de tråkiga råden om att ”hålla i och hålla ut”, skulle jag vilja att vi fokuserade på att ”håll igång och kom ut”. Tänk om de råden var de som upprepades gång på gång, på daglig basis? Och om människor tog det på samma stora allvar som alla andra råd? Nu har vi som arbetar hemifrån verkligen chansen att motionera på daglig basis, komma nära naturen och ta vara på de få solstrålarna under morgontimmen, lunchrasten eller i slutet på dagen. När vi inte spenderar lika mycket tid på att pendla till och från jobb, finns möjligheter att skapa en bättre balans mellan fritid och jobb.

Nu har vi som arbetar hemifrån verkligen chansen att motionera på daglig basis, komma nära naturen och ta vara på de få solstrålarna under morgontimmen, lunchrasten eller i slutet på dagen

Varför inte – när jag ändå är igång – även omvärdera det här med ”begränsa sociala kontakter”. Dels genom att se att vi faktiskt har digitala möjligheter att höra av oss och hålla kontakten med nära och kära. Jag vet, det är inte samma sak som att ses på riktigt, men höras kan vi ju ändå. Och dels genom att vi faktiskt får chansen att odla en av de mest långvariga och viktiga relationerna i våra liv, nämligen relationen till oss själva.

Nu har vi chansen att fokusera lite mer inåt. Vad är det som får oss att må bra? Dåligt? Vilka behov har vi och hur tillfredsställer vi dem? Genom konsumtion? Mat? Annat? Finns det andra sätt att möta oss själva och de i vår omedelbara närhet, som vi kanske ännu har runt omkring oss. Hur funkar de relationerna? Är det något som behöver ändras, förändras, eller bara vara som det är?

Nu har vi chansen att fokusera lite mer inåt. Vad är det som får oss att må bra?

Gabriella Wulff, Göteborgs Universitet.
Fotograf: Hillevi Nagel

Jag säger inte att situationen inte är ansträngd – för det är den för de allra flesta. Men medan vi väntar ut den här stormen, tycker jag att vi alla förtjänar att ha det så bra vi kan under den tiden. Som en del av det tror jag att det är viktigt att vi vänder retoriken till mer positiva ordalag. Kan 2021 bli året då vi ersätter tråkiga förmaningar med fler hejarop och uppmuntrande ord istället? För hur vi agerar idag påverkar vilka vi kommer vara när vi kommer ur den här tiden. Vem vill du vara i slutet på den här pandemin?

Gabriella Wulff

Forskare på Centrum för Konsumtionsforskning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *